logo

Uit de plooi

 • De achttiende eeuw was voor de Nederlandse Republiek een tijd van grote veranderingen. Achter de stijve plooien van het regentendom kwam een nieuwe tijdgeest tot bloei. Politiek, cultuur, religie, wetenschap en samenleving: overal was er volop vernieuwing. Uit de plooi. De achttiende eeuw in beweging is even divers en vol contrasten en toont de genietende mens naast voorvechters van revolutionaire politieke ideeën, wilde speculaties op de beurs naast wonen op arcadische buitenplaatsen en vrome gelovigen naast sodomieten, bandieten, hoeren en lichtmissen.
  De achttiende eeuw mag tegenwoordig vooral bekendstaan als de periode van stoffige pruiken en krullerige kitsch, Uit de plooi bewijst het tegenovergestelde en biedt inzicht in een verrassend en spannend tijdperk. De culturele, politieke en sociale veranderingen van deze eeuw, en in het bijzonder de Nederlandse Revolutie aan het eind ervan, markeren de geboorte van het moderne Nederland.

  Joost Rosendaal (1963) is als docent politieke-cultuurgeschiedenis verbonden aan de Radboud Universiteit. Van hem verschenen bij Vantilt onder meer Bataven! Nederlandse vluchtelingen in Frankrijk 1787-1795De Nederlandse Revolutie en Tot Nut van Nederland.

  Met bijdragen van Marja Begheyn-Huisman en Barbara Kruijsen van Museum Het Valkhof Nijmegen.

 • Bestellen
  Voor een bestelling leiden we u naar de webwinkel van Uitgeverij Vantilt

  Titel 
  Uit de plooi. De achttiende eeuw in beweging
  Auteur 
  Joost Rosendaal
  Isbn 
  9789460041273
  Uitvoering 
  paperback met flappen, 21,5 x 26,5 cm, 216 pagina’s
  Prijs 
  €22,50

Date: april 16, 2013